Barkács tippek
Csak a kézzel készített ajándékkok az igaziak!
 
 
 BARKÁCS TIPPEK
csak ami jó ajándék

 


Karácsonyi díszek 

 Gömb karácsonyfadísz szalvétatechnikával

Kellékek:

hungarocell gömb, mintás szalvéta, 4 cm széles organzaszalag, 0. 5 cm széles szaténszalag, közepes vastagságú drót, decoupage ragasztó, drapp festék
A szalagok hosszúsága a gömb méretétől függően más-más méretű lehet.

Elkészítés:

 • A hungarocell gömb közepébe, kb. 1 cm mélyen, szúrjunk egy hurkapálcikát. Így itt meg tudjuk fogni, és a későbbiekben könnyebben tudunk vele dolgozni. A gömböt fessük be drapp színű festékkel.
 • Míg a gömb szárad, a szalvétából tépkedjünk ki kisebb mintákat. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni. A minta mérete a gömb méretétől függően változhat. Egy gömbre két darab mintát tegyünk.
 • Ha a gömb megszáradt, a szalvétamintákat helyezzük a gömbre, és halványan jelöljük be a helyüket. A szalvétát úgy helyezzük el a gömbön, hogy a hurkapálcika beszúrása legyen a gömb teteje. A szalvéta mintájának teteje errefelé nézzen. Vegyük le a szalvétákat, és ezt a részt kenjük be decoupage ragasztóval. A szalvétákat tegyük rá, és a tetejüket ecsettel simítsuk ki.
 • A szalvéta mintán kívüli részeit, fessük be az alap színével megegyező színnel. Így csak a szalvéta mintája fog látszódni, ami szépen beleolvad majd a háttérbe. Ha a szalvéta mintája nem túl élénk, a minta színének megfelelő színnel átfesthetjük. Ha a gömb teljesen száraz, az egészet kenjük be ragasztóval, és hagyjuk megszáradni. Ha csillogó díszt szeretnénk, a még nedves ragasztóba szórhatunk arany csillámport.
 • A vékony szaténszalagból készítsünk akasztót. A szalagot hajtsuk félbe, és a végét kössük csomóra. A drótból vágjunk le egy kb. 4-5 cm hosszú darabot, majd hajtsuk félbe. A félbehajtott drótot húzzuk a szaténszalagra, úgy hogy a csomó a drót hajlításánál legyen. A hurkapálcikát vegyük ki a gömbből, és a luk helyére szúrjuk be a drótot, olyan mélyre, hogy a csomó teljesen eltűnjön a gömbben. Ha kell ragasztót is használhatunk hozzá. Az organzaszalagból készítsünk nagyobb masnit, a végeit ferdén vágjuk le, és ragasszuk az akasztó aljához.

 

Ajándékkísérő kártya

Kellékek:

színes kartonok, karácsonyi csomagoló papirok, ragasztó, olló, alkoholos filc vagy fehér zseléstoll, sniccer, körző, lyukasztó
Elkészítés:

 • A kartonpapírból kivágunk egy 10x 11 cm-es darabot.  A 10 cm-es oldalt félbe hajtjuk, és egy sniccerrel bekarcoljuk. A kártya előlapjáraegy kört rajzolunk.Majd kivágjuk.
 • A csomagoló papírból képecskéket vágunk, de VIGYÁZZ HOGY A KÉP KICSIVEL NAGYOBB LEGYEN a körnél. A képet hátulról ragasszuk rá a kártyáraoda ahol a kör van, majd egy fél kártya nagyságú azonos színű kartonnal lefedjük.
 • Lyukasztóval a kártya sarkát kilyukasztjuk és ajándékkötöző madzagot fűzünk bele.

Tobozfenyő gyöngyökkel (3. kép a képtárban)

Asztaldísznek és ajándéknak is kivállóan megállja a helyét.

Kellékek:

toboz, a toboz méretéhez illő cserép, fonal, gyöngyök, ragasztó vagy ragasztópisztoly, olló, aranyozott csillag
Elkészítés:

 • A tobozt ragasszuk a cserépbe. Tetejére ilesszünk aranycsillagot, ha nincs papírból vágjunk ki.
 • Ezután nagyobb méretű gyöngyöket egyenként ráragasztunk a toboz leveleire. Ha apró gyöngyünk van, fűzzük fel cérnára vagy damilra, és ezt a gyöngysort egyszerűen tekerjük a toboz körül. Váltogathatjuk a szineket, de egyszínű gyöngyökkel a legelegánsabb.
 • Aranyspray-vel befújt száraztészta masnit ragasszunk a cserépre díszítésnek, de díszíthetjük úgy, hogy fonallal körbetekerjük a cserép peremét, vagy mintákat ragasztunk rá.

Húsvéti díszek  


 

Termés nyuszik (4.kép a képtárban)

Kellékek:

gubacsok, makkok, tobozok, gesztenyék, dió, szárított falevelek, bors, fehér bab, madáreleség, mogyoróhéj, pisztáciahéj, száraz virágok, folyékony ragasztó vagy ragasztópisztoly

Elkészítés:

 • Késsel kis mélyedést vágunk a toboz felső részébe, ebbe a mélyedésbe ragasztjuk bele a gubacsot.
 • Ezután száraz falevélből füleket vágunk, felragasztjuk a gubacsra, fehér babból szemet, bogyóból orrot illesztünk a fejre, a végtagokat fél mogyoróhéjból alakítjuk ki.
 • A farok egy makk fejéből készül.
 • Nyuszink egyik kezébe száraz virágot tegyünk, így az ünnepi asztal kedves dísze lesz.

 Vesszőkoszorú

Kellékek:

 8-10 szál egézséges vessző, száraz virágok, termések, szalag, vattacsomó csibék, ragasztópisztoly vagy ragasztó.

Elkészítés:

 • A vesszőt langyos vízben áztatjuk legalább egy órán át, ez nagyon fontos, mert így szépen lehet hajlítgatni őket.
 • Vizesen karikát formálunk két szál vesszőből, összekötözzük az illesztésnél, majd a többi szálat egyesével laposan köré tekerjük. Vigyázzunk, hogy ne veszítse el kerek formáját a koszorúnk.
 • Ezután a vattacsomó csibéket egymás mellé felragasztjuk, elhelyezzük a száraz virágokat, barkát, terméseket. A koszorú egy pontjára csoportosítsuk, a többi rész maradjon üresen.
 • Színes szalaggal függesszük fel az ajtóra.

Tavaszi ajándékok  

 


 

 Szerkesztés alatt!!

vissza az oldal tetejére